Spectral provides bespoke lamp of light to community centre - Installation

Spectral provides bespoke lamp of light to community centre

Mill Hill Synagogue’s new Ner Orre (lamp of light) Centre has been designed by architect Farrow Silverton and includes a custom-made chandelier from Spectral Lighting.
Author:
Publish date:
Social count:
0

Mill Hill Synagogue in London has completed the construction of a new community centre to replace a pre-existing facility which had been outgrown by the 1,000-plus families that meet and use the site. The Ner Orre (lamp of light) Centre has been designed by architect Farrow Silverton and includes a custom-made chandelier from Spectral Lighting that illuminates the dome at the heart of the main function room.

The £3.2m building was funded by donations from its members and the centre is made up of a central function room that seats up to 600 and a secondary hall on the lower level, along with six classrooms and youth lounge. The centre is used for a number of community events including fundraisers, group meetings and dinners.@page_break@
In the roof above the main hall, architects at Farrow Silverton designed a dome section with waves of wood panelling feeding into the space, forming an octagonal frame around the dome. Spectral Lighting’s Ralph Stockham became involved in the project when architect Leon Silverton, along with electrical contractor Ian Cousins (Cousins Electrical) and consultant David Smart, set about lighting the standout feature.

“I was approached to see if I could offer a solution to light the domed ceiling by using a fitting that wouldn’t detract or obscure the architect’s design,” said Stockham. “Entering late in the design process meant that taking a standard product line and applying it to Mill Hill wasn’t practical. Therefore, I designed a custom fitting using our H-Profil extruded profile system.”

At the heart of the system is the characteristic H-shaped profile extrusion which can be shaped and suspended to any form and length. At Mill Hill, Stockham has included a feature so staff can raise and lower the fitting for cleaning and, when required, easy access for servicing. Once the extrusion track was shaped to size at Spectral’s German factory, LED components selected from the Spectral range were fitted to provide both direct and indirect lighting.@page_break@ The suspension wires that feed power to the chandelier keep the physical impact of the luminaire discreet and any additional wiring for dimming is both not possible and not wanted. “The raise/lower unit has only three core power connections and for lighting control we need a minimum of five,” says Stockham. “We’ve managed to incorporate a wire-free control system transmitter into the chandelier head as the extruded track design is extremely flexible in terms of what it can absorb; with the receiver in the wall dimmer switch the room now has full dimming capabilities without us needing to redesign the light fitting or add additional wiring.”

The H-Profil fitting designed and produced for the Ner Orre Centre is the first fully-bespoke fitting that Spectral has made for the UK market. While having to meet the challenges of the design and dimming requirement, it’s a showcase of the system’s potential. A true one-off product, H-Profil is ideally suited to architecture projects where the structure is too demanding for standardised luminaire designs.

A second phase of lighting has been specified for Ner Orre and following the success of the H-Profil design, a number of matching luminaires are scheduled for production. Phase two will welcome matching luminaire of lower diameters to the centre, continuing the design aesthetic across the entire premises.

www.spectral-lighting.co.uk

Related